Circular Pavilion / ACTE Studio

0

Circular Pavilion / ACTE Studio

© Rubén Dario Kleimeer

© Rubén Dario Kleimeer© Rubén Dario Kleimeer© Rubén Dario Kleimeer© Rubén Dario Kleimeer+ 22


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    13 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Rubén Dario Kleimeer

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers: British Columbia Materials, Burma


  • Principal architect:

    Estelle Barriol

© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer

Text description provided by the architects. This cabin is an experimental and artisanal project. Built as a temporary object, the design aims to be unpacked and recycled again. Therefore, each material has already been reused, harvested in the area and is attached in a dry and harmless manner. The hut sits in the heart of a wild garden in Rotterdam, every element and detail is visible from the inside as well as from the outside, offering a permanent dialogue with the garden. The door is lifted off the ground and attached to the transparent cube. The adobe base is a wall and a floor, mixing functions, emphasizing its archetypal form. The aluminum roof floats and reveals the wooden structure and the transparency of the facade. The architecture dialogues between mass, transparency, time and sustainability.

© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer
Axonometric
Axonometric
© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer

The design followed a clear process always involving practical details, from the model to the final built object. During construction, every detail was designed by building a scale model and adapting the design with the available second-hand materials. The design was thought of as a flexible structure where all the material could be integrated, always using the same wooden section. The neutrality of the facade allows a dialogue between nature and architecture. The aesthetic of the adobe base emphasizes the contrast between natural and artificial materials. Acrylate can be seen as glass, reflecting the color of the sky or showing the continuity of the structure from the outside to the inside. As a whole, this ephemeral object highlights the potential of circular and reused materials.

© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer
Floor plan
Floor plan
© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer

Built with recycled soil from Brussels (Kastar), the walls support the entire structure. This raw material can be reused at any time to build a new wall or grow plants in a garden. Cement bricks and grind come from local gardens. The parquet and the ceiling were made from an old parquet of a sports hall. The acrylate comes from a chicken farm. The entrance is made from reused rare plywood. All these materials have been cleaned, sanded or polished revealing their qualities and values. This cabin was self-built allowing details on site.

© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer

The cabin expresses that circularity can be a real aesthetic. It demonstrates the qualities and know-how of adobe construction as well as reused wood. Second-hand materials are valued and offer more qualities than when they were first used. The temporary nature of the cabin is invisible while the object can easily be removed and rebuilt elsewhere. This is the first time that rammed earth has been used in Rotterdam, an opportunity to demonstrate its quality and aesthetics.

© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer

The pavilion is positioned in an industrial context and is directly exposed to the marine climate. The adobe wall will erode over time and emphasize the monolithic character of the base. The furniture is specially designed for the lodge and uses the same wooden section as the wooden structure of the hut. The cabin can be used as a pavilion, sleeping cabin, retreat space or winter garden. Designed as a generous volume, the architecture guarantees a comfortable climate. The height offers a fantastic cut and accentuates the dialogue with the garden. The curtains offer privacy to the visitor. The facade dialogues with daylight showing a changing atmosphere throughout the day. The earthen base and raised floor provide a dry and cool climate in all seasons.

© Rubén Dario Kleimeer
© Rubén Dario Kleimeer

Leave A Reply

Your email address will not be published.