Award-winning Christchurch house on a lean 7.5m wide site has hit the market


An award winning home hailed as a prime example of how to maximize a lean site is for sale.

Designed by ADQ Architecture and built by Blue Summit Construction, the resort style home in St Albans, Christchurch sits on a 286 square meter site that is only 7.5m wide.

In August, the project won the Canterbury Master Builders Outdoor Living Excellence Award and the Gold Award. Around this time, Blue Summit’s Michael Ingram said the house was built for Pete and Chris, who wanted something unique – “nothing you wouldn’t see anywhere else.”

It's amazing what you can do with a very narrow section.  This resort style home in St Albans, Christchurch opens to a magical <a class=outdoor living space with pool, sauna and spa.” style=”width:100%;display:inline-block”/>

Provided

It’s amazing what you can do with a very narrow section. This resort style home in St Albans, Christchurch opens to a magical outdoor living space with pool, sauna and spa.

“Their site is a narrow block in a cool suburb of downtown Christchurch – and Pete and Chris had big plans,” Ingram said. “Not only did they want to create an architecturally designed house, but they also wanted to install a pool, spa and sauna in their 7.5 meter wide site.”

READ MORE:
* Stunning new Christchurch construction on skinny 7.5m wide site impresses judges
* The plunging copper roof house built for $ 2 million + is the supreme master builder house of the year
* Grant Dalton’s former Remuera mansion sells for $ 19.75 million
* Superb modernist house from the 1960s by the architect-owner in Titirangi listed for the first time

Difficult design and construction meant the project took two years to complete.

The kitchen and living room open onto the pool landscape.

Provided

The kitchen and living room open onto the pool landscape.

A pantry-style kitchen runs along one side of the family home.  The staircase led to a mezzanine bedroom.

Provided

A pantry-style kitchen runs along one side of the family home. The staircase led to a mezzanine bedroom.

Intentionally designed to accommodate international guests, the three-bedroom split-level home features two concrete and glass pavilions connected by a single-level glass pavement.

There are two living areas and “floating” stairs leading to the mezzanine master bedroom with walk-in closet and bathroom. The stairs hang from the ceiling, which was a major feat of engineering, as did the installation of the north glass wall.

A separate pool house at the end of the site accommodates the barbecue, the thermal swimming pool, the sauna and the pump room.

Listing agent Sonia Cameron of Bayleys Christchurch says the two-story layout makes it easy to welcome guests at the B&B while still maintaining privacy.

The house will be auctioned on February 10, 2022.

The two gabled pavilions are connected by a glazed roadway.

BAYLEY

The two gabled pavilions are connected by a glazed roadway.

<a class=Plywood ceilings are present throughout the interior.” style=”width:100%;display:inline-block”/>

BAYLEY

Plywood ceilings are present throughout the interior.

The barbecue is located at the opposite end of the outdoor living space, as well as an annex building which houses the sauna, thermal pool, covered area and pump room.

Provided

The barbecue is located at the opposite end of the outdoor living space, as well as an annex building which houses the sauna, thermal pool, covered area and pump room.

Mid-century furniture pairs perfectly with the concrete block walls and plywood ceilings.

Provided

Mid-century furniture pairs perfectly with the concrete block walls and plywood ceilings.

The master bedroom enjoys a view through the glazed gable.

BAYLEY

The master bedroom enjoys a view through the glazed gable.

The poolscape and the poolhouse occupy the entire width of the site.

BAYLEY

The poolscape and the poolhouse occupy the entire width of the site.

The poolhouse is built with the same materials as the main house.

BAYLEY

The poolhouse is built with the same materials as the main house.


Comments are closed.